Bahar Döneminde Sağlıklı Yaşam Önerileri
Bahar dönemi havanın yeniden ısındığı, doğanın canlandığı insana pozitif enerji veren harika bir dönemdir. Bu dönemde doğa ile birlikte insan vücudunda da birçok değişim olur. Yenilenen doğayla birlikte sen de yenilenmek istersen okumaya devam edebilirsin.

Bahar dönemi, doğada ve insan vücudunda birçok değişimin yaşandığı bir dönemdir. Doğanın yeniden uyanması gibi insan vücudu da bu dönemde yeniden uyanır. Doğanın uyanışı ve vücudumuzdaki fiziksel değişiklikler, bu dönemi sağlıklı yaşam için bulunmaz kılar.
Bahar döneminde doğada ve insan vücudunda meydana gelenlere bir bakalım ve vücudumuzu da bu döneme uyumlanması için nasıl destekleyeceğimizi öğrenelim:
Bahar Ayında Doğada Neler Olur ?
1. Doğa Yeniden Canlanır: Baharda ağaçlar çiçeklenir, bitkiler büyür, çimenler yeşermeye, arılar, kuşlar, böcekler ortaya çıkmaya başlar. Bu, doğadaki enerji akışının yeniden canlandığı anlamına gelir.
2. Güneş Yeniden Gülümser: Soğuk kış havası yerini ılıman sıcaklıklara bırakır. Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte, yeryüzü ısınmaya başlar. Bu dönem insanların daha fazla dışarıda vakit geçirebilmesi için bir fırsattır.
3. Polenlere Dikkat: Alerjisi ve solunum rahatsızlığı olanlar bu dönemlerde daha dikkatli olmalıdır. Çiçeklerin açmasıyla birlikte polenler havaya yayılır. Bu, alerjisi olanlar için bir risk oluştursa da , gerekli önlemler alındığında baharın taze havası çoğu insan için oldukça keyif vericidir.
4. Nisan Yağmurları İle Yeryüzü Canlanır: Nisan yağmurları baharın gelişiyle birlikte yeryüzüne inmeye başlar. Bu yağmurlar toprağı ve bitkileri canlandırırken, kadim birçok kültürde de kutsal ve şifalı olarak kabul edilir. İnanışa göre bu ayda yağan yağmur sularını biriktirip içmenin ve bu suyla yıkanmanın bircok hastalığa şifa olduğu bilinir.
İnsan Vücudunda Neler Olur?
1. Hormonlar Değişir: Baharda gün ışığının artmasıyla vücutta melatonin seviyeleri düşerek mutlu olmamızı sağlayan serotoninin üretimi artar. Bu, ruh halimizi iyileştirerek, enerjimizi yükseltir ve psikolojik olarak daha iyi hissetmemizi sağlar.
2. Bağışıklık Sistemi Güçlenir: Kış boyunca güneşi nadiren görürüz, eğer takviye almıyorsak D vitamini seviyelerimiz düşer. Baharın gelişiyle birlikte insan vücudu daha çok güneş ışığı alarak daha fazla D vitamini üretir. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirirek bizi daha dayanıklı hale getirir.
3. Metabolizma Hızlanır: Bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle bahar döneminde metabolizma da hızlanır. Vücut, kışın yavaşlayan metabolizmasını hızlandırır. Bu da enerjiyi daha verimli kullanmamızı sağlar.
4. Cilt Yenilenmesi: Baharda cilt hücreleri yenilenmeye başlar. Soğuk havanın cildi yoran etkisi ortadan kalkar daha ılıman hava cildin nem dengesini yeniden sağlamasına yardımcı olur. Bu dönemde yapılan cilt bakımları cilt için çok faydalıdır.
Bahar Dönemi İçin Sağlıklı Yaşam Önerileri:
1. Detoks ve Su Tüketimi: Bahar, vücudu toksinlerden arındırmak ve detoks yapmak için mükemmel bir zamandır. Bu dönemde az ve sebze ağırlıklı beslenmek sağlık için çok önemlidir. Ayrıca bu aylarda vücudun toksinlerden arınması temizlenmesi ve yenilenmesi için günde 2.5/3 litre arası su içmeli, bitkisel çaylar ve detoks sularıyla vücudun temizlenme sürecine yardımcı olmalıyız.
2. Açık Havayı Değerlendirin: Havanın ısınmasıyla birlikte doğa yeniden canlanır. Havaların ne çok sıcak ne de çok serin olduğu bu aylar açık havada vakit geçirmek için en uygun zamanlardır. Bu dönemlerde doğa yürüyüşü, piknik, bisiklet binmek ve doğada kamp yapmak gibi aktiviteler ruh halinize, fiziksel sağlığınıza katkı sağlarken sevdiklerinizle olan bağlarınızı da güçlendirecektir.
3. Bağışıklık Sistemini Destekleme: Bahar ayında toprak canlanır. Sebze ve meyveler çeşitlenmeye ve sofralar renklenmeye başlar. Bu dönemde taze meyve ve sebzelerle beslenmek, mevsime uygun değişik otlarla, salatalarla sofraları canlandırmak, bağışıklığı güçlendiren vitaminler almanızı sağlar.
4. Hafif Beslenme: Bahar ayı vücudun doğa gibi insan vücudunun da yenilendiği bir dönemdir. Bu nedenle, bu dönemde sindirimi yormayan daha hafif yemekler tercih etmek sağlık açısından daha uygundur. Sindirimi kolay sebze yemekleri, salatalar, çorbalar tüketmek vücudu ağır yiyeceklerden uzak tutmak önemlidir. Ayrıca bu dönemde taze meyveler ve yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren gıdalar tüketmek çok faydalıdır.
5. Cilt Bakımı: Bahar, cildin yeniden canlanma zamanıdır. Bu dönemde cildimiz için yapabileceğimiz en iyi şey, güneş koruyucu krem kullanmak veya bir şapkayla cildimizi güneşe daha az maruz bırakmaktır. Doğal içerikli ürünlerle haftada bir cilt temizliği yapmak, cildi ölü derilerden arındırmak, doğal maskelerle, toniklerle cildi canlandırmak ve temiz içerikli bir nemlendiriciyle nemlendirmek cildin beslenmesine ve tazelenmesine yardımcı olur. Ayrıca bu dönemde vücudu arındırmak için hamama ve kaplıcalara gitmek şifalı sularla temizlenmek çok faydalıdır. Tuzlu suyla evde yapılan banyolar da arınmak için çok yeterlidir.
6. Duygusal ve Zihinsel Yenilenme: Bahar ayı, duygusal ve zihinsel olarak da yenilenmek için bir fırsattır. Yeni bir mevsime girerken namaz kılarak, meditasyon yaparak ve dua ederek ruhumuzu şifalandırabiliriz. Ayrıca yazarak, sanatla bitkilerle, bahçeyle ve hobilerimizle uğraşarak duygusal yüklerden arınırken; niyetlerimizi, hayallerimizi ve kararlarımızı yeniden gözden geçirerek de zihinsel yüklerden kurtulabiliriz. Bu dönemde, sosyal ilişkilerde, evlerimizde ve özel hayatımızda pozitif değişiklikler yapmak, stres yönetimi için faydalıdır.
7. Sadeleşme: Bahar döneminde evlerimizde, dolaplarımızda sadeleşmek, fazla eşyalardan kurtularak genel bir temizlik yapmak yeni bir döneme huzurla girmemizi sağlar. Bu dönemde eşyalarımızın yerlerini değiştirerek kendimize daha ferah ve konforlu alanlar yaratabilir. Eve daha çok bitki, yeşillik ve çiçek ekleyerek evimizi canlandırabiliriz. Ayrıca çiçek desenli koltuk örtüleri, renkli yastık kılıfları ve zarif objelerle bahar ruhunu evimizde hissedebiliriz.